środa, 18 grudnia 2013

GINGERBREAD COOKIES

Witajcie :*
Jak Wam idą przygotowania do świąt? Z własnego doświadczenia wiem, że ostatni tydzień przed świętami to prawdziwe wyzwanie: gruntowne porządki, mega zakupy, poszukiwanie prezentów dla bliskich, strojenie domu i przygotowywanie jedzenia. Dzisiejszy post będzie dotyczył właśnie tego ostatniego, czyli jedzenia, a konkretnie świątecznych pierniczków. W ubiegłą sobotę upiekłyśmy je razem z Agą. Wyszły dokładnie takie jak chciałyśmy - efektowne i przepyyyszne!


Przepis mamy sprawdzony, więc chciałyśmy się nim z Wami podzielić:


Wykonanie: masło rozpuszczamy i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie na oprószonej mąka stolnicy rozwałkowujemy cisto i wycinamy za pomocą foremek jak najwięcej pierników. Pierniki wykładamy na blasze i pieczemy 8 - 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia, po czym dowolnie dekorujemy.

Pierniczki pieczone samodzielnie są o wiele smaczniejsze od kupnych, a samo pieczenie sprawia masę radości! 

Pozdrawiam i zapraszam na kolejne wpisy :)
Agata :-*

11 komentarzy:

Dziękujemy za odwiedzenie naszego bloga oraz komentarze ;-)
Zapraszamy również do obserwacji, na pewno się odwdzięczymy :)
Na pytania odpowiadamy zazwyczaj pod postem ;-))